2017. szeptember 11., hétfő

TÁPLÁLÉK KIEGÉSZÍTŐK 1.

Nézzük mely kiegészítőket ajánlja T.W.

  • D-vitamin
egy alacsony D-vit szint, nagyobb százalékban járul hozzá a visszaeséshez, autoimmun betegség fokozódásához, mentális egészségi problémákhoz, szív-, érrendszeri problémákhoz, a súlyosabb korlátozottsághoz és a rákhoz, míg  a magasabb szint pedig a fokozottabb aktivitáshoz.
A legegyszerűbb és legtermészetesebb módszer a D-vit. bevitelére a bőr napoztatása. A napfény ultraibolya sugarai hatására a koleszterinből D-vit. képződik, a máj és a vesék egy aktívabb formává alakítják át, ami engedi sejtjeinknek a DNS utasítások hatékonyabb olvasását. 
Őseink az idejük nagy részét a szabadban töltötték. Mi jelentősen máshogy élünk. Nyáron a forróság és a pára nem kellemes, hozzá vagyunk szokva a klimatizáláshoz, ha kimegyünk fényvédő krémmel óvjuk a bőrünket. Ami ugyan megvédi a bőrünket a leégéstől de az UVB sugarakat sem engedi át. Ez alacsony D-vit. szintet okoz, ami növeli a gyulladások, tüdő-, mell-, bél- és prosztatarák, a szívbetegségek, autoimmun problémák, a koraszülés, a terhességi toxémia, a skizofrénia és egyéb mentális problémák kockázatát. Alacsony szint esetén 4x nagyobb a rizikó autoimmun betegségre, rákra, mint magas szintnél.
A napi 24 órát szabadban lévő törzseknél a D-vit szint a vérben átlagosan: 80-120 ng/ml. Az anyatejjel táplált babák vérszintje min. 55ng/ml. A mi célunk elérni az 50-100 ng/ml-os -vit vagy a 25 OH hydroxycalciferol szintet. A klinikáján tapasztalta, hogy a paciensek 90%-ának D-vit. szintje nem éri el a 30 ng/ml-t.
Mit lehet tenni? Növelni kell a D-vit bevitel szintjét napfény vagy szoláriumsegítségével vagy kiegészítő szedésével. Aki égés nélkül pirul meg az arcán, lábán, karján annak a bőre 20000 NE D-vitamint termel. Télen hetente egyszer elmegy ( 280-313nm ) UVB sugarú szoliba.
Az év 365 napján a szabadban tartózkodó természeti népek között nincs különösebben bőrrák vagy melanóma. Az állandó expozíció, a leégés elkerülése, az étkezéssel bevitt tápanyagok jelentősen csökkentik náluk a kockázatot, így nálunk is leredukálhatja. 
Amennyiben természetes úton akarod a D-vitamint bevinni a napfénnyel, kerüld a leégést.
Az alacsony D-vit szinthez egy jóval nagyobb rizikóval társulnak az SM tünetek súlyosbodása és a gyakoribb shubok. A természetes napfénnyel bevitt D-vitamint nem lehet túladagolni, mint a kiegészítővel bevittet. Veszélyes a 150 ng/ml fölötti D-vit szint, ilyenkor a vérben extrém módon megnő a kalcium szint vesekárosodást vagy akár pszichózist is okozhat. A D-vit zsírban oldódik, ami miatt potenciálisan veszélyesebb a túladagolása, mint a vízoldékony vitaminoknak (pl B, C). A zsírszövetekben raktározódik és felhalmozódhat. A D-vit. túladagolás ritka de lehetséges. Ha 2000 NE-nél többet szedsz melegen ajánlott a három havonta végzett vérszint ellenőrzés, amíg el nem éred a kívánt szintet, utána évente 1-2x elég. A szükséges szintet befolyásolja a tengerszint feletti magasság, ahol élsz, a bőrpigmentációd foka és hogy mennyi időt vagy napon fényvédő nélkül. Az emberek nagy részének, akik bent élnek a téli hónapokban 4000-8000 NE-re is szüksége lehet, nyáron pedig 2000-4000 NE-re. Túladagolás esetén egy mérgezéses állapot alakul ki, felborulhat az egyensúly a többi zsíroldékony vitamin rovására, ha nem párhuzamosan vannak bevíve a szervezetbe. Máj, zöld zöldségek, diófélék, fermentált tőkehalmáj olaj fogyasztása elősegíti a zsíroldékony vitaminok bevitelét. A szájon át bevitt D-vit mennyisége, attól is függ, hogy mennyi az őt termelő és használó enzim a sejtjeinkben, ez az egypontos nukleotid-polimorfizmus (SNP). Ha több SNP van egy D-vitaminra, akkor nem leszel képes azt elég hatékonysággal felhasználni és több D-vit. bevételére lehet szükséged, ellenben azokkal akinél ez a probléma nem áll fent. Személy szerint ő a napozás mellett szed kiegészítőt is, fermentált rájamáj olaj formájában és rendszeresen nézeti a vérszintjét. 
Ahhoz, hogy a D-vit. hatékonyan működjön K2  , pontosabban K2MK7 vitaminra van szükséged. A K1-et a bálbaktériumok állítják elő a zöld zöldségekből. Ezek kívül van a belsőségekben, a fermentált tőkehalmáj olajban illetve legeltetett állatok vajából készített olajban. Fogyaszd bőségesen ezeket, amennyiben kiegészítőformájában fogyasztod a D-vit-t. Ha követed már a W. D-t ez nem fog problémát felvetni.

  • Kalcium
Figyelembe véve, hogy a W.P (950mg) és a W.P.P (750mg) általi kalciumbevitel kevesebb mint a W.D-ban (1450mg) , javasolja kalcium-citrát fogyasztását, 1-2x250mg-ot nem, súly és követett diétás szint alapján. 50 év alatti nőknek és férfiaknak a napi javasolt mennyiség 1000mg természetes Ca, 50 feletti nőknek és 71 feletti férfiaknak az RDA 1200mg. Fontos a rendszeres kalciumban gazdag táplálék fogyasztása, mint dobozos lazacszálka ( úgy előttem van, ahogy a bioboltban kérdezem, hogy a halszálka kilaját mennyi😵), mandula, bordás kel, cavalier káposzta ( collard green) levele. Azért részesíti előnyben a citrát formát a karbonáttal szemben, mert kisebb az esély mellette a felfúvódásra, a gazosodásra és a székrekedésre. Szintén fontos megjegyezni, hogy a kalcium elégséges felszívódásához a belekben D-vit-ra van szükség.

  • Magnézium
A magnézium nagyon hatékony lehet az izomspaszticitások enyhítésére, a fáradt láb szindróma és az alvás javítására. A zöld levelek remek Mg-források. Amennyiben a vesefunkcióid rendben vannak és kiegészítőt szednél, az legyen 350-400mg elemi magnézium, orvossal konzultálni ill. a magnézium-glicinát az amit a sejtek a legkönnyebben fel tudnak használni.

  • Esszenciális zsírsavak
A legeltetett állatok és a vad halak a legjobb források, ezért gond ezek bevitele vegetáriánusoknál. A két legfontosabb omega3 zsírsav a DHA és az EPA , előbbi a myelingyártásban, utóbbi a gyulladáscsökkentésben játszik nagy szerepet. SM vagy egyéb autoimmun betegséged van elsődleges fontosságú a fogyasztásuk. A hideg tengervízi halak fogyasztásával vagy kiegészítő szedésével. Oda kell figyelni, hogy a halolaj megnyújthatja a vérzési időt, amennyiben vérhígító szert szedsz, erre oda kell nagyon figyelni és orvossal megbeszélni, melyik típusú omega3 zsírsav szedhető probléma nélkül. Rája vagy tőkehalmáj olajat javasol fermentálva. A Nordic Naturals Ultimate Omega vagy Solgar termékeket ajánlja -950mg -( iherben megtalálhatóak, a B-vitamint, Q10-et, élesztőt, algát is innen rendeltem). Érdemes mellé 200-400 mg-nyi E-vitamint is fogyasztani mellé, naponta, mert az omega3 zsírsavak gyorsan oxidálódnak és veszítenek hatékonyságukból. Érdemes kérni egy vérpanelt a dokitól zsírsavakra, hogy megtudd menyi az omega6/omega3 arány, triglicerid, koleszterinek és arányuk, A1C hemoglobin, CRP.

  • B-vitaminok
A jó sejtműködéshez B 1, 2, 3, 5, 6, 7, 9 és 12 vitaminokra van szükség. Érdemes folsavra, homcysteinre és B12-re vérvételt kérni. Ha a homocystein szint alacsony több fehérjét kell fogyasztani, ha magas emelni kell a B12 és folát bevitelt, amennyiben ezek után is magas, orvossal konzultálni. 

  • Q10 koenzim
A mitokondrium hatékonyságáért felelős. 50 év fölött már nehezebb az elégséges mennyiség megtermelése. Keringési elégtelenségnél napi 100-200 mg-ot, Parkinzon kórnál 2x 300-600 mg-ot javasol. SM esetében nem tud Q10-es tanulmányról de 200mg szerinte mehet napi szinten. Heti 3-szori szív- és májfogyasztás szerinte jó forrás Q10, kreatinin, AL és más esszenciális zsírsavak forrásaként, ami a mitokondriumok tápláléka.

  • Algák
Az édesvízi chlorelle és spirulina illetve Csendes-óceán észak-nyugati részét termesztett kékes-zöld Klamath alga tartalmazza a legtöbb vitamint, ásványt és fehérjét. Előbbi kettőjobb ízű mint az utóbbi. Kapszula vagy por formájában fogyaszthatod. Norvég, kanadai vagy Maine állambeli algát javasol, japán eredetűeket nem. Fogyasztd reggel, mert több embernél is izgatottságot, alvásproblémát okoz. Vannak akik előszeretettel fogyasztják de néhány embernél hányingert, hasmenést okoz, ebben az esetben ne fogyasztd. Rendszeres fogyasztásnál havi 1 hét szünet beiktatását javasolja és egy fél kilós csomagot fogyaszt el teljesen, majd másik fajtát választ. Kapszulában való szedésénél nem kell szünet. Azért van a szünet és a csere, mert némi kis toxint mindegyik tartalmaz. Nyáron mikor rengeteg zöld zöldség van nem eszik algát, ősszel kezdi.

Utazási praktikák:
Utazáskor némileg nehezebb kénben gazdag és zöld levelű zöldségekhez hozzájutni. Ilyenkor visz magával algát és vízbe rakva fogyasztja. Szintén hord magával szárított májat, étteremben zöldséget és grillt rendel salátával és lehetőség szerint bogyósokat. Kerüli a szószokat, leveseket és ízesítőket. 

  • Emésztő enzimek
Napjainkban szervezetünkön nagy a terhelés: nemcsak a főtt ételeink, amikben az emésztő enzimek a hő hatására elpusztulnak, hanem a CH-ban és cukorban gazdag étrend emésztése is egyre több és több emésztő enzimet követel. Ez egyre nagyobb terhet ró a hasnyálmirigyre. Mivel egyre több fermentált ételt fogyasztasz  és kiegészítőként enzimeket is a szervezeted hatékonyabban tudja emészteni a főtt ételeket. Enzimek bevitele: 1-2 kapszula enzim az étkezéssel, a főzés során elpusztultak helyett vagy éhgyomorra 3 kapszula, étkezés előtt 1/2-1 órával. Inkább az utóbbi. És újra amikor feküdni megy. Eggyel kezdte majd növelte az adagot. Legalább amilázt, proteázt, lipázt és bromelint tartalmazzon. Vérhígítók szedésénél figyelni, mert ezek is okozhatnak változást. 

  • Étkezési rost
Ha székrekedésed van érdemes fogyasztani. Frissen darált len- vagy chiamag (24 órás áztatott is lehet). Ő kapszulázik. Elég ha napi 2-3x tudsz tőle wc-re menni. Oldékony rostok is szóba jöhetnek, mint útifűmaghéj, inulin, chiamag, lenmag. 

KIEGÉSZÍTŐK
NAPI MAXIMUM (+ORVOSI ELLENJAVALLATOK FIGYELEMBE VÉTELE)
D-Vit
Véreredmény alapján
Ca-nitrát
W.P vagy W.P.P. esetén 1-2x 250mg elemi kalcium
Magnézium
350-400mg mg-glicinát
DHA,EPA
2gr DHA/EPA vagy 2gr halolaj vagy 2grfermentált tőkehalmáj olaj
E-vit
400mg ha szedsz halolajat vagy EPA/DHA-t
B-komplex (B-100)
1 kapszula
(metil) B12
1000mcg, nyelv alatt lassan elolvasztva
B9
1000mcg
Q10 koenzim
200mg
Alga
2-8 kapszula vagy 1 kk max (klamathból fél)
Enzimek
4 kapszula éhgyomorra
Rostok
Napi 2x-i könnyű székletig

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése