2017. szeptember 7., csütörtök

WAHLS DIÉTA - 1.SZINT -GLUTÉN, TEJ

A Wahls diéta a Wahls protokol 1. szintje. A három fontos alapköve közül az elsőt, azaz a 9 csésze zöldséget már kielemeztük.
Most jöjjön a második : glutén- és tejtermék mentesség

Most, hogy tudod miket fogsz fogyasztani, közelítsünk rá, azokra a dolgokra amiket el fogsz hagyni az étkezésből és a miértjükre is. Elhagyod a glutént (búzában, rozsban, árpában), a kazeint (tejben található fehérje), ami nagy kihívásnak tűnhet. Imádod a kenyeret! Imádod a sajtot! Hogyan fogsz  élni ezek nélkül a kajcsik nélkül?
Látszólag nem hasonlít a glutén és a kazein molekula de van egy hasonló aminósav szekvenciájuk, ami miatt az immunrendszerünk számára gyakran azonosak. Amikor ezeket esszük megugrik a dopaminszintünk és jól érezzük magunkat "doppingolunk". (gondold el hogy érzed magad egy folyékony sajttól csöpögő pizza, fagyi vagy csokiskeksz fogyasztása közben). Az agyunk függővé válik ezektől a "belövés" érzésektől, azzal a következménnyel, hogy egyre több üres kalóriát és elégtelen mennyiségű tápanyagot fogyasztunk. A glutén és a kazein ugyanazokat a receptorokat stimulálja, mint a narkotikumok, az opioid-receptorokat. A finomított cukrok és a feldolgozott élelmiszerek szintén kialakítanak egyféle függőséget. Speciálisan, az örömközpont stimulálására vannak "tervezve", így ezeket fogyasztva érezzük magunkat jól és ezeket akarjuk továbbra is. Mindazonáltal ez a függőség megállítható és abba kell hagyni, ha nem akarod elszenvedni a gyorskaják kedvezőtlen mellékhatásait. Eljött az idő, hogy "kihúzd a dugót". A Wahls diéta a követendő út!

Jelenleg 9 csésze gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz naponta, ami megnöveli a hasznos tápanyag bevitelét. A keményítő tartalmú kaják (gabonák, krumpli) nagy része és a tejtermékek is jelentős mennyiségű kalóriát tartalmaznak és cukorrá alakulnak át az emésztés során. Ezek az ételek a zöldségekkel ellentétben, relatíve kevés vitamint, ásványi anyagot és mikrokajákat tartalmaznak. Felcserélve a gabonákat, a fehér húsú krumplit zöldségekre, bogyósokra és sötét színű gyümölcsökre, el leszel látva minden nap jó sok antioxidánssal és más fitoanyagokkal, amik lényegesen kevesebb kalóriát tartalmaznak.

Aztán itt van az ételérzékenység  és -allergiák problémája. Manapság a médiában is egyre gyakoribb a glutén és tejfehérjék problémaköre. Sok egészségügyi probléma ismeretes, mint pl cöliákia, laktózintolerancia, ahol kötelező kizárni ezeket az anyagokat, de mi van azokkal az emberekkel akik öndiagnosztizálás miatt nem fogyasztják? Néhány orvos aggódik, mert számtalan ember, akik jó egészségnek örvendenek, mégis elhagyják önkényesen étkezésükből a búzát és a tejtermékeket.
Azzal szokott érvelni, hogy akár van kimutatott allergia, érzékenység ezekre az anyagokra, akár nincs, minden forrásuk kizárása a táplálkozásból hasznot hozhat. A valóságban mindenkinek de főleg akinek krónikus betegsége van, a kazein és a glutén fogyasztása kifejezetten problémás lehet. Az ételallergiák és érzékenységek diagnosztizálása nem könnyű és sokkal gyakoribbak mint az orvosilag tudott és főleg krónikus betegséggel élőknél. Lehet, hogy az idő 90%-ában nincs semmi jel arra, hogy gond lenne a kazein vagy a glutén fogyasztásával, nincs semmi akut hasi panasz, tünet. Ehelyett a tünetek alattomosan, egyre fokozódóan jelentkeznek, más különböző tünetekkel: megmagyarázhatatlan fáradtság, fejfájás, hangulatzavar. Egy felderítettlen glutén- vagy kazein érzékenység összekapcsolható egy csomó más egészségügyi problémával:
  • allargia
  • aszthma
  • autizmus és egyéb agyi zavarok
  • krónikus migrén
  • ekcéma és egyéb bőrproblémák
  • terméketlenség
  • krónikus bélgyulladás
  • IBSZ
  • szporiázis
  • pszichés zavarok
  • pajzsmirigy betegségek
A valóságban, számos embernél ezek a megmagyarázhatatlan, szerteágazó krónikus tünetek és az autoimmun betegeknél, az ételérzékenység lehet az egyik eredeti, mélyben gyökerező oka a tünetei nagy részének. Mivel eddig életed nagy részében gabonát és tejtermékeket fogyasztottál nagyobb részt, elvetetted az ételallergia lehetőségét mint a tüneteid okát. A szervezeted az elfogyasztott ételek miatt áll azon a szintem, ahol áll. Ezért érzed úgy magad ahogy. Érezd magad jobban!

A kizárásara javasolt gluténtartalmú táplálékok:
  • árpa és amik tartalmazzák (sörök nagy része :-( )
  • bármi árpa, zab, búza tartalommal
  • bulgur  (tabulé)
  • kuszkusz
  • udon
  • búzaközeli gabonák: tönköly, tritikálé, faro, kamut, alakor
  • ragozza még egy darabig, de a lényeg, hogy semmi aminek köze lehet búzához, zabhoz vagy árpához.
Glutén, rengeteg mindenben lehet amiről nem is gondolnád, sok feldolgozott élelmiszer ( salátaszósz, levesek, stb- ezt annyira nem értettem minek tér ki rá, hisz ilyeneket amúgy sem vásárolunk az adalékanyagok miatt de hátha később kiderül): gyógyszerek, kozmetikai termékek, borítékragasztó. Ha nem vagy biztos a cuccos mentességében, ellenőrizd a hozzávalók listáját, akár a gyártóval is vedd fel a kapcsolatot.

Azért, hogy örülj, a diéta ezen szintjén még van gabona és keményítő, amit fogyaszthatsz ;-) . majd a következő szinten jó lecsökken az is. ( az utolsón meg úgyis tilos- így akár bele se kezdj, ha nem okoz gondot ;-) és 3. szintig el akarsz menni)

Fogyaszthatóak:
  • amaránt
  • zab de csakis gluténmentes jelzéssel ellátott
  • lenmagliszt
  • kókuszliszt
  • csicseriborsó- és egyéb hüvelyesliszt
  • burgonyaliszt
  • szójaliszt
  • kukorica
  • nyílgyökér
  • köles
  • GM cimkével ellátott élelmiszerek
  • quinoa
  • mindenféle rizs
  • szágó
  • hajdina
  • cirok
  • tápióka
  • teff
Ezen tejtermékek kerülnek tiltólistára:
  • tej- és egyéb csokik nagy része, bonbonok - ami cimkéjén szerepel a tej vagy valamelyik formája
  • tejszín
  • tejes jégkrém
  • tehén, kecske vagy juhtejből készült sajtok
  • vegetáriánus sajtok, ha van bennük tejalkotó
  • tej alapú habok
  • kecske, juh, tehén vagy kancatej
  • bármi amiben tej, tejpor, tejszín, kazein, savó, kazeinát, hidrolizátum van - tehát tej
  • joghurt tejből
Szerencsére sok tejhelyettesítő fogyasztható az 1. szinten, (hozzávalók olvasása ezután kötelező házi ;-) )kivéve amiben van kukoricaszirup, cukor, hozzáadott anyagok ( ízfokozó, térfogatnövelő, tartósító, E-számok-) kivételt képez a kalcium-citrát, javallja a dolgok otthon elkészítését.

Kérdés: nyers tejet lehet-e fogyasztani, ha nem okoz problémát?
Válasz: nem, bár lényegesen jobb választás lenne mint a pasztőrözött, feldolgozott tej de ettől függetlenül kazein van benne és emiatt tilos a W. protokollban. (egyetlen kivétel a ghee)

fogyaszthatod a következőket:
  • mandula, szója, kókusz alapú fagyikat, ha nincs benne finomított cukor
  • vegetálien és szójasajtokat
  • mandulatej
  • kendertej ( nagyon menő lehet Amerikában a kender ha még tej is van belőle ;-) )
  • kókusztej 
  • mogyorótej
  • bio rizstej
  • bio szójatej
  • fentiekből kvtejszín 
  • fentiekből joghurt
(ez tilos)

Ehetsz még fekete csokit, amiben nincs tejtermék, legalább 75% kakaótartalommal. (megsúgom az ilyet is keresni kell, mert a legtöbb rengeteg cukrot tartalmaz meg egyéb cuccost, illetve a transzzsírtartalma igen magas. Egy kedves ismerősömtől kaptam egy tábla Cote d'or fekete csokit, a következők számomra fogyaszthatatlanságok vannak benne: cukor -13gramm-, aroma, emuelgáló szer -szójalecitin - és a csúcs teljes tejpor. és ez 86%-os. telített zsírsavtartalma 35 gramm, nem ajánlott napi 2 grammnál több transzzsírt bevinni a szervezetbe- szóval köszi :-( ).

https://www.facebook.com/groups/1981925805375674/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése