2017. szeptember 4., hétfő

WAHLS PROTOKOLL 1-ES SZINT - WAHLD DIÉTA


1-ES SZINT, WAHLS DIÉTA (W.D.)

A KEZDÉS

Ha késznek érzed magad megváltoztatni az életed, a sejtjeidet táplálva, a mitokondriumaidat erősítve, kezdeményezve a szervezetedben lévő krónikus betegség megfordítását, kezdd itt.

A W.D. a kezdet. Bár lehet úgy döntesz tovább lépsz a 2., Wahls Paleo Diéta vagy utolsó, 3. szintre, Wahls Paleo Plusz meg kell értened hogyan válik egésszé, felhasználva a legelemibb  étkezési alapelveket.

A W.D-nak 2 fő irányelve van, a harmadik is melegen ajánlott de opcionális:

1)    Hozzáadni az étrendhez

2)    Elhagyni az étrendből

3)    A fogyasztott élelmiszerek minősége

Ezt a három egyszerű szabályt betartva, meglepődve fogod tapasztalni, hogy mennyire máshogy fogod magad érezni. Ha autoimmun betegséged van, azt javasolja, hogy még MA kezdd el a diétát.


A táplálkozási piramisa a következő képpen épül fel.  
Az alapját a zöldségek képezik ( zöld, kénben gazdag és színes zöldségek és gyümölcsök) 
Második szinten a fehérje, lehetőleg állati de ezen a szinten még lehetséges a növényi eredetű fehérjék fogyasztása, ezért vegetariánusoknak is megvalósítható.
Következő a diók és magok. 
És a piramis csúcsán az engedélyezett zsiradékok.  
Tilos a tejtermékek, glutén tartalmú ételek, tojás, a gyorséttermi kajcsik és adalékanyagok illetve besugárzott vagy mikrózott ételek fogyasztása.



Egy amerikai étrendje átlagosan 1759 kalóriát tartalmaz. Az RDA – ajánlott napi bevitel – az a megadott tápanyag mennyiség, ami bevitele megfelel a lakosság 97%-ának. Ezt 2-3 évente felülvizsgálják. Az amerikai étrendben a B-vitaminok legnagyobb részét(folsav, riboflavin, tiamin, niacin és még vas) lisztből viszik be a szervezetbe.

Különböző tápanyagok %-os bevitele a két étrendben a jelenlegi RDA szerint.

Tápanyag
Amerikai étrend %
Wahls diéta %
D vit
31
75
E vit
55
143
Kalcium
74
126
Magnézium
88
174
A vit
100
340
Piridoxin
121
626
Folát
122
207
Cink
123
178
Tiamin
128
741
C vit
133
514
Niacin
154
452
Vas
164
235
Riboflavin
175
827
B12 vit
201
704



Mint a táblázatban is látható a -Wahls diétával 1,5-8-szor annyi vitamint és ásványi anyagot viszünk be, mint az átlagos amerikai, lisztben gazdag táplálkozással.



Első lépés: a 9 csésze

A Wahls diáta alappillére a 9 csészényi zöldség és szines gyümölcs bevitele naponta. Kilenc ! Ez a legfontosabb, a klinikáin 7 napos kurzusokat tartanak az embereknek a zöldségekhez való adaptálódásból. Az élelmiszer amit megeszünk, a víz amit megiszunk, a levegő amit belélegzünk, minden amit a bőrünkre kenünk hozzájárul a sejtjeink egészségi állapotához. Amennyiben gondot okoz a 9 csésze, kezdheted 3-mal aztán emeld fokozatosan. Inkább mint, hogy úgy érezd, hogy nem tudod megvalósítani és feladd. A kis lépések is jobbak, mint a feladás, mert elindulsz a jobb egészség felé vezető úton.

Arra kér, hogy a kilenc csészébe ne tartozzon bele az alma és a jégsaláta. Ez egy speciális metódus a maximális tápanyag bevitelere. Gyakran felteszik neki a kérdést, hogy nem lehetne e a zöldségeket különféle táplálékkiegészítőkkel bevinni. Egy szó a válasza: NEM! A zöldségekkel bevitt vitaminok, ásványok, antioxidánsok a legjobbak a szervezetnek, hisz teljesen természetesek, megfelelően tudnak hasznosulni, míg a kiegészítők nagy része mesterségesen van előállítva és így talán nem tudnak olyan jól hasznosulni a szervezetben, biológiailag nem tudják olyan jól támogatni sejtjeinket.

A 9 csésze rendkívül fontos, hogy a W.D. sikeres legyen. Két dolog amit észben kell tartani a sejtjeink jó egészségéhez: megadni nekik amire szükségük van illetve kizárni amik megzavarják normális működésüket.  Az első dologra való a 9 csésze zöldség.

1)    3 csésze zöld leveles zöldség

Ezek a zöldségek a nagy sűrűségű tápanyagok fitokémiai gyárai. A B-, főleg a folátok ( más néven folsav, folin vagy B9 vit), A-, C- és K-vitaminok elsődleges forrása. Ha a BACK-zöldségekről van szó, gondolj a B, A, C és K vitaminra, mint négy nélkülözhetetlen tápanyagra az összes SM érintett számára.

·       B-vitaminok. Az idegrendszer egészséges működtetéséhez sok B-vitaminra van szüksége a szervezetednek. Pl folátra van szükség a myelin gyártásához, amely szigeteli az idegeket, amit SM problémánál támadás ér és károsodik. Minden hasznos, ami támogatja a myelingyártást.

·       A-vitamin előanyag. A zöld/ségek gazdag alfa- és bétakarotin forrásnak számítanak, ami az A-vitamin előanyaga, ami a retina egészségéért felelős. Sok SM-ben szenvedőnél tapasztalható makuladegeneráció vagy egyéb retinát érintő probléma. A zöld/ségekben gazdag étrend elősegíti a retina és a látóideg egészségét és csökkenti az esélyt a csökkenő látóképességnek. Az A-vit az immunsejtek működésében is szerepet játszik, csökkenti azok hiperaktivitását és segít a szervezeted immunitását újrakonfigurálni, hogy visszatérjen a normális, egészséges állapotába. A csontok erősségében is van szerepe és bőr rugalmasságában, elasztikusságában, követve a W.D-át „megfiatalodsz”.

·       C-vitamin. Alapvető az immunsejtek egészséges működéséhez, akárcsak a bőr és az íny esetében. Csökkenti bizonyos rákok kockázatát.

·       K-vitamin. A bélben található jó baktéiumok alakítják más formává, így képesek csökkenteni az arteriális magasvérnyomást, a meszesedést az érrendszerben és a szívbillentűkön. Állatkísérleteknél védőfaktornak találták autoimmun eredetű encephaliteses egerek esetén az SM kialakulásában. A tudósok egyre inkább biztosak a K-vitamin fontosságában az egészségénél és a myelingyártásnál. SM vagy autoimmun eredetű betegségnél a szükséges élelmiszerek listájának a tetején legyen.

Ezen kívül a zöld/ségek többek mint BACK-zöldségek. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a myelin termelésére és a myelinburok helyreállítására való hatékonyságukat. Ne felejtsd, amennyiben nyersen fogyasztod ezeket a zöld/ségeket 6 csészényit kell elfogyasztanod naponta, párolt, főzött verzióból 3-at.

Íme néhány jó választás (x-szel jelölve a Ca-ban gazdag):

·       Mángold- minden színben

·       Bok choy - pak choi vagy fodros kel - (x) és más ázsiai zöld zöldségek

·       Kelkáposzta verziói (x)

·       Spenót

·       Céklalevél
·       Chou cavalier (collard green)levele (x)

·       Mustárlevél (x)

·       Pitypanglevél (x)

·       Mindenféle saláta, világoszöld-, sötétzöld,- piros levelű (kivéve a jégsaláta)

·       Petrezselyem

·       Rukkola (x)

A jó zöld zöldség hatásai:

·       Rákellenes

·       Gyulladás-csökkentő

·       Egy jobb egészség az agynak

·       Kevésbé törékeny, jobb,  elasztikusabb bőr

·       Kiegyensúlyozottabb hormonok

·       Kevesebb meszesedés az érrendszerben

·       Jobb májegészség

·       Egészségesebb szem

Egyéb zöld/ségek:

·       Endívia
·       Navet szár/levél (x) ---------------

·       Retek levél
·       Búzafű
·       Mizuna-------------------------------

·       Cikória
·       Fodros kel, minden verzió (x)
·       Coriander
·       Scarole Sali--------------------------

·       Zsázsa
·       Római saláta
·       Tatsoi (x) ----------------------------

·       Trevise saláta



2)    3 csésze szines zöldség / gyümölcs

Válassz élénk színű z/gy-öt, mint a répa, cékla, inkább mint csak a külsején színeseket, pl piros alma. A világos húsú gyümik, mint az alma, körte, banán nem számítanak a 9 csészébe. W.D-ban fogyaszthatóak de csak a 9 bögrén felül, élvezeti cikként 😉.

Az antioxidánsoknak nagy szerepe van az autoimmun betegségekkel szembeni védekezésben. Sok tanulmány enged arra következtetni, hogy az élénk színű zöldségekben és gyümikben, azaz antioxidánsokban gazdag táplálkozás véd a szív- és érrendszeri betegségekkel, a rákkal és a demenciával szemben. Érdemes minél többet bevinni természetes táplálékként. Egy céklalé fogyasztók körében végzett vizsgálatban úgy találták, hogy csökkenti az arteriális vérnyomást, kevésbé tapadósak a vérsejtek, ami miatt nőne a vérnyomás az erekben és az érelzáródás rizikója.

Minél sötétebb valami, annál nagyobb az antioxidáns tartalma. Szerencsére a sötétebbek a legjobb ízűek is 😊. Néhány lehetőség:

A fehér húsú uborka és cukkini, mert alacsony CH tartalmuk, héjuk pedig antioxidánsban gazdag. Igyekezz 3 különböző színt fogyasztani naponta. P.P-ban (3.sz) javasoltak az alacsony CH-s dolgok. A keményítőben gazdag zöldségeket csökkentsd heti 2 adagra, 1-2 kanál zsírral és fehérjével fogyasztva. Ha nem vagy táplálkozási ketózisban ki kell zárni a magas CH tartalmú termékeket és növelni a kókusztej bevitelt. A most következő ételek közül, amelyiknek a CH tartalma 30 gr felett van adagonként, a magas CH tartalmú ételek közé tartozik.



Zöld (alacsonyabb CH-tartalmúak)

·       Articsóka

·       Spárga

·       Avokádó

·       Zöld káposzta

·       Zeller

·       Zöld citrom

·       Uborka héjával

·       Cukkini héjával

·       Mange-tout bab (lapos zöldbab, amiben a szemek még nincsennek kifejlődve) 3.szinten, P.P-ban kerülendő

·       Zöldbab , 3. szinten P.P.-ban kerülendő

·       Zöld kiwi

·       Spanyol sárgadinnye

·       Okra

·       Zöld olivabogyó

·       Cukorborsó ,3.szinten, P.P-ban kerülendő

·       Mange-tout borsó ( hüvely, kifejletlen borsószemekkel), 3.szinten kerülendő

·       Zöld paprika

·       Zöld szőlő

Magas CH tartalmú:

·       Bolti gyümölcslevek, 3.szint P.P-ben kerülendő

Piros:

·       Cékla

·       Vörös áfonya (friss vagy fagyasztott)

·       Cseresznye

·       Vörös káposzta

·       Eper

·       Málna

·       Vérnarancs

·       Piros grapefruit

·       Görögdinnye

·       Piros színű paprika

·       Piros szőlő

·       Rebarbara

·       Paradicsom

·       Trevise saláta



CH-ban gazdag:

Bolti gyümilevek, 3. szint kerülendő, szárított gyümölcsök, 3. szinten kerülendő, gránátalma



Kék / lila / fekete

Alacsony CH tartalmúak:

·       Padlizsán

·       Arónia bogyó

·       Bodza bogyó

·       Lila fodroskel

·       Fekete málna

·       Ribizli

·       Szeder

·       Áfonya

·       Fekete olivabogyó

·       Szilva

·       Lila és fekete szőlő




CH-ba gazdag:

·       Datolya, 3.szinten kerülendő

·       Lila füge, 3 szinten kerülendő

·       Aszalt szilva, 3 szinten kerülendő

·       Bolti gyümilevek, 3.szinten kerülendő

·       Corintia szőlő, 3.szinten kerülendő

·       Mazsola, 3.szinten kerülendő



Sárga, narancs színű

CH szegény

·       Sárgabarack

·       Ananász

·       Répa

·       Citrom

·       Sütőtök

·       Nyári és téli tök

·       Jamgyökér

·       Arany kiwi

·       Mandarin

·       Mangó

·       Cantaloup sárgadinnye

·       Nektarin

·       Narancs

·       Grapefruit

·       Papaja

·       Édes burgonya

·       Barack

·       Sárga és narancs húsú paprika

·       Sárga paradicsom

CH gazdag:

·       Szárított gyümölcsök, 3.szinten kerülendő
·       Füge
·   Bolti gyümilevek, 3.szinten kerülendő
·       Főtt édesburgonya
·       Courgeron, Acorn squash-------------







Az élénk színű zöldségek előnyei:

·       Gyulladáscsökkentő

·       Rákellenes

·       Érrendszert erősít, rugalmasabbá tesz

·       Agysejteknek jobb egészséget ad

·       A szervezet sejtjeit erősíti

·       Prosztata támogató

·       DNS védelem

·       Antibakteriális hatás

·       Immunrendszer egészsége

·       Bőr egészsége

·       Reprodukciós rendszer egészsége

·       Szem egészsége



3)    3 csésze kénben gazdag zöldség

Antioxidánsban gazdag, védi az egészséget. Táplálja a sejteket és a mitokondriumokat, segíti a szervezetet a méreganyagok kiürítésében. Szintén fontos a myelin- ,kollagén- és kötőszövet gyártásban. Ha problémáid vannak az izületeiddel, kénre van szükséged. Szebb lesz tőle a bőr, a haj és a köröm. Bőr és izületi problémák esetén érdemes kénben gazda élelmiszereket fogyasztani. Sok, izületi betegségben szenvedő használ kiegészítőt (MSM – méthyl-sulfonyl-méthane) de személy szerint ő jobban kedveli a tányérról bevihető természetes és komplett ként. SM-ben vagy autoimmun betegségben szenvedők számára fontos tápanyag. SLE-ben vagy RA-ban szenvedőknél nagyobb rizikója van érelmeszesedés kialakulásának, mint általában a lakosságnak, ami szűkíti az érrendszert. A bőséges kénben gazdag étkezés csökkenti az érszűkület kockázatát.

Kénben gazdag zöldségek:

·       Káposzták családja.

Igen gazdag organikus kénben, méregtelenítésben van szerepe, enyhíti az oxidatív stresszet, védi az agysejteket. Az összes zöldség közül ezek a legtáplálóbbak. A méregtelenítés alapvető fontosságú krónikus betegségek esetén. Erőteljes antioxidáns hatása miatt csökkenti a szív- és érrendszeri problémák és a rák kockázatát. Nagyon fontos a zöldségek variálása. Minden zöldség és a gyümik nagy része is tartalmaz néhány toxint, ami hozzájárul a védelméhez az őt fogyasztó állatok ellen ( beleértve minket is). Ezek a kémiai anyok stimulálják a sejtműködésünket. Ha minden nap ugyanazt a zöldséget eszed, esély van a méreganyagok felhalmozódására, ami negatív az egészségre nézve. Variáció pl 1.nap káposzta, 2.nap saláta, 3. nap spenót majd céklalevél. Minél jobban variálod a zöldségeket, annál kisebb a negatív hatások esélye. Elődeink több mint 200 különféle növényt és állatot fogyasztottak évente. Ő imádja a fodroskelt, mégis ellenzi a mindennapos fogyasztását.

·       Hagymák családja.

Antibkteriális hatású, kardivaszkuláris betegségek rizikóját, rák és demencia kockázatát csökkenti. Vizsgálatokban fokhagyma kivonat hatására az érrendszer jobb állapotba kerül, csökken a vér sűrűsége. fokhagymát préselés után 10-15 percig hagyjuk pihenni, hogy a benne lévő kén stabilizálódhasson.

·       Gombák

Ezek a zöldségek B-vitaminban szintén bővelkednek. Ázsiában több mint 1000 éve gyógyszerként is felhasználják. Tartalmaznak béta-D-glukán, fukogalaktán és a gombák sejtjeit alkotó komponenseket, amik serkentik a szervezet természetes sejtölő elemeit, ami elősegíti az immunrendszer egyensúlyát és véd a rák és az autoimmun betegségekkel szemben. Bár a gombák fogyasztása nagyon hozzájárul az egészsége megőrzéséhez, visszaszerzéséhez, bizonyos személyek allergiásak rá. Javasolja a fermentált fogyasztását. Amennyiben a gomba fogyasztása után valakinek fejfájása lesz, fáradtabbnak érzi magát, ha az idegrendszeri tünetei súlyosbodnak a fogyasztás azonnali abbahagyását javasolja. 6 hónap múlva meg lehet próbálni visszailleszteni, figyelve, hogy most már tolerálod e, de ekkor se fogyaszd hetente 1 alkalomnál többször. Szerencsére sok kénben gazdag ételből választhatsz, hát fogyassz 3 bögrével naponta!

A kénben gazdag étel:

·       Rák ellenes

·       Mikróbaellenes

·       Elősegíti az érrendszer egészségét

·       Méregtelenít

·       Bélrendszert támogat

·       Szívet védi

·       Hormont egyensúlyoz

·       Immunrendszer műkődését segíti

·       Májvédő



Kénbengazdagok:

·       Mindenféle fokhagyma (2 cikk egy adag)
·       Spárga
·       Bordás kel (x)
·       Brokkoli
·       Rapini brokkoli-------------------------
·       Gombák
·       Karfiol
·       Fejeskáposzta
·       Tatsoi------------------------------------
·       Kelbimbó
·       Fodroskel (x)
·       Karalábé
·       Metélőhagyma
·       Navet szár/levél----------------------
·       Navet-----------------------------------
·       Zsázsa
·       Fehér retek
·       Salotta hagyma
·       Lovagkáposzta levél-----------------
·       Mustárlevél
·       Fehér, sárga, vöröshagyma
·       Zöldhagyma
·       Mizuna---------------------------------
·       Póréhagma
·       Retek
·       Rukkola (x)
·       Rutabaga------------------------------











Azok akik nem tudják a FODMAP élelmiszereket emésztési problémák nélkül elfogyasztani követhetik e a Wahls Diétát?

A klinikáin úgy tapasztalta, hogy a bélirritációhoz köthető problémák szinte mindig megoldódtak a Wahls Diétát követve. Ha továbbra is fennáll a probléma a diéta felfejlesztését egészen a Paleo Plusz szintig. Ezt a szintet már jól tolerálják a bélirritációban érintettek.



Kérdés: lehet e centrifugálni a zöldségeket és gyümölcsöket?

Nem. A centrifugázott cucc elveszti a rosttartalmát és így a glikémiás indexe is sokkal magasabb, ami kóros inzulinválaszt hoz létre. Smoothiek készítéséhez nagy teljesítményű turmixgépet javasol, így teljesen benne marad minden fontos alkotórész. A rostok lassítják az inzulinválaszt, nem emelkedik olyan gyorsan a vércukorszint. Ha vízzel hígítos a turmixot jobban hasonlít a gyümölcslére de sokkal hasznosabb a szervezetnek. A klinikán, ki nem tud sok zöldséget fogyasztani, 4-6 csészével fogyaszt a fennmaradót pedig turmixban issza meg, hogy meg legyen a napi 9.

https://www.facebook.com/groups/1981925805375674/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése