2017. szeptember 5., kedd

WAHLS PROTOKOLL- TERMÉKEK ELŐKÉSZÍTÉSE

Ha otthon termeszted és szüreteled a zöldség/gyümölcsöt, próbáld azonnal előkészíteni. Töltsd fel vízzel a csapot és moss meg mindent. Öblítheted csak sima vízben vagy két literhez 1 ek ecetet adva. Szárítsd meg törlő segítségével és zárható zacsiba pakold, hogy tiszta és jól azonosítható maradjon. az elkövetkezőkben, hogy könnyebb legyen a felhasználás a gyökérzöldségeket dörzsöld le és vágd le a végeit, a bab tüskéit távolítsd el és a salátaleveleket szaggasd szét, hogy "salátakész" legyen. Szedd virágaira a brokkolit és a karfiolt. Csinálj egy jól szervezett fiókot a zöldségeknek, ott látod az összes fogyasztásra kész zöldséget és több ötleted lehet salátára vagy egy egytálételre vagy csak nyersen elrágcsálgatni. A külső leveleket se dobd ki, őrizd meg és amikor az alaplét csinálod tedd bele.
A bogyós gyümölcsöket érdemes fogyasztás előtt megmosni és előkészíteni, vásárlás után két napnál hosszabb ideig ne tárold. Amennyiben nagyobb mennyiséget vásárolsz vagy szedsz rakj el későbbre is. Mosd meg, vágd ki a magházat, távolítsad el a magját, zárható zacsiban fagyaszd le, így egész évben elérhető a megbízható "szezon"termék. A konzerválás is egy lehetséges opció. A lakto-fermentálás is egy nagyon jó módja az értékes tápanyagok megőrzésének.

A nagy kérdés :-)
Miért okoznak  a szolanin tartalmú zöldségek egyes embereknél problémát? Miért fogyaszthatóak a Wahls Protokollban?
Néhány ember genetikusan érzékeny a lektinekre, ezek olyan molekulák, amik egy speciális szénhidráthoz kapcsolódva egy túlzott gyulladást produkálhatnak, ami növelheti az autoimmunitás rizikóját. A szolanin tartalmú zöldségcsalád ( krumpli, paradicsom, paprika, padlizsán) lektineket tartalmaz, amik az immunrendszer hiperaktivitását fokozhatják. Másoknál ennek a zöldségcsaládnak a fogyasztása nem okoz gondot, amiben bőséges tápanyag mennyiség található.
Az ok amiért engedélyezett a diétájában, mert ha kizárna minden olyan élelmiszert, aminek a fogyasztása valakinek is problémát okoz, akkor nem maradna szinte semmi a tányérunkban.
Néhány ember a fodros kelre is érzékeny! Ezért azokat az anyagokat zárja ki az étrendből, ami minden autoimmun beteget érint ( mint a glutén és a tejtermékek) és a tényleges ételallergiát okozókat. Az, hogy te személy szerint érzékeny vagy e a lektinekre táplálkozási- és önvizsgálati naplók vezetésével tudod ellenőrizni. Amennyiben nem reagálsz jól a szolanintartalmú ételekre, hagyd el az étkezésből! Ha nem okoz gondot, nincs okod kizárni.


Arra gondolsz, hogy nem tudod az összes (9 bögre) zöldséget megenni. Megérti, hisz állandóan ezt hallja. A probléma nagy része megoldódik azzal, hogy a W.P. minden lépcsőjén kizárásra kerül a glutén és a tejtermékek. Az emberek nagy része gabonán  és tejen alapuló étrendet követ, amiket itt ki vannak zárva a táplálkozásból, ami a majdnem üreg gyomor érzését kölcsönzi. Mi mással lehetne jobban megtölteni a hasunkat, mint zöldséggel és gyümölccsel?
Veszi, hogy ez egy hatalmas táplálkozásbeli váltás. Néhány embernél problémát okoz a természetes táplálékok megnövelt bevitele okozta bélrendszerben történő változás. A szervezet adaptálódása alatt előfordulhat, hogy több gáz képződik, lehetséges gyomorgörcs, hasmenés vagy épp székrekedés. Ha SM-ben vagy egyéb autoimmun betegségben szenvedsz, lehet egyéb súlyos bélrendszeri problémád is, mint krónikus bélgyulladás, ami komplikációkat okozhat a zöldségek fogyasztása esetén. Teljesen elfogadható, hogy apránként szokj hozzá. Ha sok emésztőrendszeri problémád van a következőket ajánlja:
1) mindenekelőtt kezdd el a csontlevest fogyasztani, naponta 1-3 bögrével, elkeverve egy kis kókusztejjel, ez elősegíti a bélfal regenerálódását.
2) Kezdd el a zöldségek fogyasztását, leves formájában. Párold vízben a zöldséget 20 percig, vedd ki és adj hozzá csontlevet.
Amikor ehhez már jól alkalmazkodtál csinálj pürét a zöldségekből és úgy add a levesedhez. Kezd kicsi mennyiséggel, majd folyamatosan emeld. A szervezeted meg fogja szokni ezt a táplálékot, ahol az élelmi rostok össze vannak törve és a zöldségek könnyebben emészthetőek. A zöldségek tolerálásának különbözőségére, az emésztőrendszerben élő baktériumok a magyarázat. Mindenkinél egyéni az emésztőenzimek egyensúlya, ami a toxinok "kezelésére" szükséges. Megfigyelhette, hogy néhány ember nem bírja a három csésze zöld zöldséget, ami hasmenést okoz náluk de semmi nem történik ha párolva fogyasztják vagy csak napi 1-2 bögrével fogyasztanak belőle nyersen.
Azok akik krónikus vagy irritábilis bélrendszeri problémákkal küzdenek fogyasszák a zöldségeket párolva vagy levesnek, így egyszerűbb megszokni a fogyasztásukat. A fejlődésed le tudod mérni azon, hogy eleinte csak a párolt zöldségeket tolerálod jó, később nincs gond a salátákkal, turmixokkal és a nyers zöldségekkel. Szánd rá az időt, hogy fokozatosan emeled a zöldség és gyümölcsfogyasztásodat és figyeld hogy nő a tolerancia szinted.
Ha valamelyik kajcsira nem jól reagálsz, zárd ki az étkezésedből három hónapra. 3 hónap alatt elégséges javulás történhet, hogy tolerálj egy kicsit hetente egyszer a nevezett élelmiszerből. Ha nem, akkor kerüld továbbra is.

Véralvadásgátló szedése mellett a zöld zöldségek (K-vit) fogyasztása problémát okozhat, mindenképp orvosi konzultáció, gyakoribb vérvételek, stb.

https://www.facebook.com/groups/1981925805375674/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése